In English In French Auf Deutsch
leftcorner

Mårbacka

Selmas hem i Mårbacka
"Vet du vad, att jag har så godt som köpt Mårbacka. Det är åtminstone mundtligt aftaladt så i telefon, men intet kontrakt är ännu underskrifvet. Jag får ett gammalt hus, en gammal trädgård, en liten park, en allée några tunnland åker ett par källare ett dass, en damm, många vackra träd för 13 500 kr. Jag vet inte hur många gånger det är för dyrt, men jag kunde inte få det billigare/…/Jag var så orolig att jag fick magkatarr och inte fanns här en människa, som kunde råda mig. Men så bestämde jag mig och sedan dess har jag känt mig besynnerligt lycklig./…/ När jag går här i Falun, så kan det hända mig, att jag helt plötsligt märker, att jag gått i mina tankar på vägar och stigar i hemtrakten, och två morgnar har jag nu vaknat hemma i vårt gamla flickrum och känt doftande sommargrönska omkring mig och hört fåglar sjunga och inte på länge kunnat få klart för mig, att jag låg i min fina våning vid Faluns torg./…/ En besynnerlig hjärna ändå, som jag har. För pengar vill den inte arbeta numera, inte för ära, inte för plikt, men för den där gamla eländiga gården."
(Brev skrivet av Selma lagerlšf till Sophie Elkan i slutet av juli 1907)

Selma Lagerlöfs barndomshem ligger i Östra Ämtervik i Värmland. Gården tros ha fått sin namn efter blomman måran. Gården kallas Där Sy i hemmanet Mårbacka där även Där Ner och Där Öpp (Halla) ingår. Första huset byggdes i slutet av 1700-talet och bestod av fyra rum och kök, samt två gavelrum på andra våningen. Det var en låg rödmålad träbyggnad. I detta hus växte Selma Lagerlöf upp och här tillbringade hon sina första 23 år, då hon lämnade sin familj för att flytta till Stockholm och utbilda sig. Under de år Selma Lagerlöf bodde i Stockholm, dog hennes far. Familjens ekonomi var dålig och 1887 var familjen tvungna att flytta. Huset såldes först till en släkting, men 1889 gick gården ur släktens händer. Det blev ett av Selma Lagerlöfs stora mål i livet att en dag kunna köpa tillbaka Mårbacka. 1907, efter sina framgångar med bland annat verk som Jerusalem och Nils Holgerssons underbara resa, köpte Selma Lagerlöf tillbaka gården. Huset byggdes om året därpå, men det var först under den stora ombyggnaden 1921 - 1923, som gården fick det utseende det har i dag. Arkitekt var Isak Gustaf Clason.

Efter det att Selma Lagerlöf tilldelats Nobelpriset i litteratur (1909) köpte hon även tillbaka den jord och skog som tillhört gården och startade ett eget jordbruk, med moderna idéer där de anställda bland annat erhöll pension och sjukförsäkring. Gården omfattade på 30-talet 140 tunnland åker och 200 tunnland skog.

I enlighet med Selma Lagerlöfs testamente ägs och förvaltas Mårbacka av en särskild stiftelse. Minnesgården är öppen för visning varje dag under sommaren, samt vissa dagar under övriga året.

Se vidare www.marbacka.com.

Senast uppdaterad 2012-06-05