Mårbacka

Selma Lagerlöfs barndomshem ligger i Östra Ämtervik i Värmland. Gården tros ha fått sin namn efter blomman måran. Gården kallas Där Sy i hemmanet Mårbacka där även Där Ner och Där Öpp (Halla) ingår. Första huset byggdes i slutet av 1700-talet och bestod av fyra rum och kök, samt två gavelrum på andra våningen. Det var en låg rödmålad träbyggnad. I detta hus växte Selma Lagerlöf upp och här tillbringade hon sina första 23 år, då hon lämnade sin familj för att flytta till Stockholm och utbilda sig. Under de år Selma Lagerlöf bodde i Stockholm, dog hennes far. Familjens ekonomi var dålig och 1887 var familjen tvungna att flytta. Huset såldes först till en släkting, men 1889 gick gården ur släktens händer. Det blev ett av Selma Lagerlöfs stora mål i livet att en dag kunna köpa tillbaka Mårbacka. 1907, efter sina framgångar med bland annat verk som Jerusalem och Nils Holgerssons underbara resa, köpte Selma Lagerlöf tillbaka gården. Huset byggdes om året därpå, men det var först under den stora ombyggnaden 1921 - 1923, som gården fick det utseende det har i dag. Arkitekt var Isak Gustaf Clason.
Efter det att Selma Lagerlöf tilldelats Nobelpriset i litteratur (1909) köpte hon även tillbaka den jord och skog som tillhört gården och startade ett eget jordbruk, med moderna idéer där de anställda bland annat erhöll pension och sjukförsäkring. Gården omfattade på 30-talet 140 tunnland åker och 200 tunnland skog.
I enlighet med Selma Lagerlöfs testamente ägs och förvaltas Mårbacka av en särskild stiftelse. Minnesgården är öppen för visning varje dag under sommaren, samt vissa dagar under övriga året.
Se vidare www.marbacka.com.