In English In French Auf Deutsch
leftcorner

Falun

Från 1897 till 1910 var Selma Lagerlöf bosatt i Falun. Från 1907 ägde hon en villa i staden. Åren i Falun blev de mest produktiva under hennes liv, som kulminerade med romanen Jerusalem (1901-1902), som handlar om en grupp dalabönder som väljer att lämna hembygden för att utvandra till den heliga staden Jerusalem. På 60-talet revs Lagerlöfgården på Villavägen i Falun. I dag finns det bibliotek, där Selma Lagerlöf satt och arbetade i villan, uppbyggt på Dalarnas Museum i Falun.

I Falun skrev Selma Lagerlöf bl.a. En herrgårdsägen, Jerusalem del 1 & 2, Herr Arnes penningar, Kristuslegender, Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige samt Tösen från Stormyrtorpet.

 

"Det är långa vägar innan vi komma hem, men nu har jag dock fått gjordt hvad jag kom för. Jag har varit ute i Colonien hela Tisdagen i denna veckan och sett på deras skolor etc. Det är ett särdeles märkvärdigt folk, det får jag säga, men det är angenämt att se hur allting är rent, välskött och väl ansadt hos dem. De säga att de äro så lyckliga, och männen se rätt krya och lifliga ut, men kvinnorna mindre. Alla hafva lärt sig engelska. Larson har ingenting att säga här, nu är det en fru Stafford, amerikanska, som styr det hela"
ur brev från Selma Lagerlöf till sin mor mars 1900, då Selma Lagerlöf och Sophie Elkan besökte de utvandrade Dalabönderna från Nås, i Jerusalem

 

Senast uppdaterad 2014-06-16