In English In French Auf Deutsch
leftcorner

AKTUELLT

Årsmöte och årsbok 2017

Årets årsbok bör nu vara på väg, eller ha kommit fram, till sällskapets medlemmar!

Med boken kommer också en lapp för anmälan till årsmötet som äger rum lördagen den 12 augusti, med start 10:30, i Berättarladan i Sunne. Det blir ett mycket digert program som avslutas med Västanå teaters uppsättning av "Charlotte Löwensköld".

Lagerlöf 2018, call for papers

Karlstads universitet har nu gått ut med ett call for papers inför konferensen ”Selma Lagerlöf 2018”, som kommer att äga rum 18-20 juni 2018 och som arrangeras av den Kulturvetenskapliga forskargruppen vid Karlstads universitet i samarbete med Selma Lagerlöf-sällskapet, Mårbacka minnesgård och Västanå teater. Sista datum för att skicka in abstrakt är 1 oktober.

Mer information går att finna på Karlstads universitets hemsida.

Karin Söderstipendiet till Arne Norlin

Karin Söderstipendiet 2017 tilldelas journalisten och författaren Arne Norlin, för hans bearbetning av Selma Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige.

Selma Lagerlöf-sällskapet delar varje år ut ett stipendium på 10 000 kronor, instiftat av den tidigare ordföranden Karin Söder. Stipendiet delas ut till den som på något sätt har bidragit till att sprida kunskap om, och väcka engagemang för, Selma Lagerlöf och hennes verk bland barn och unga.

Årets pristagare är journalisten och författaren Arne Norlin som genom sin bearbetning avNils Holgerssons underbara resa genom Sverige, utgiven på förlaget Lind & Co, har gjort ett avLagerlöfs mest älskade verk mer lättillgängligt för nutida läsare, inte minst de yngre. Berättelsen om Nils Holgersson har omsorgsfullt kortats ner och språket moderniserats. I centrum för bearbetningen står djurberättelserna och Nils Holgerssons personliga utveckling ”från lat och elak till klok och modig”, som Norlin skriver i sitt efterord. ”Under sin spännande resa lär sig pysslingen nämligen att samarbeta, ta hänsyn, hjälpa till och bry sig”. Norlins bearbetning kan, förutom att introducera Lagerlöf för nya läsare, tjäna som förebild för andras arbete med att bearbeta klassisk litteratur för barn och unga.

Priset kommer att delas ut vid Selma Lagerlöf-sällskapets årsmöte i Berättarladan på Rottneros, lördagen den 12 augusti.
 
Internationella symposier

Samtliga av de tre internationella Selma Lagerlöf-symposierna, finansierade av Riksbankens Jubileumsfond, har nu ägt rum. Lisbeth Stenberg, Lagerlöf-forskare och sällskapets vice ordförande, har nu skrivit en text som sammanfattar det omfattande projektet.


Tryck här för att läsa texten i sin helhet.


Om Selma Lagerlöf i Bildningspodden

Maria Karlsson, lektor och forskare i litteraturvetenskap, och Anna Nordlund, forskare i litteraturvetenskap och lektor i didaktik, har gästat podcasten Bildningspodden för att tala om Selma Lagerlöf.

Hela avsnittet kan man finna, och lyssna på, här!

Årsmötet i Rottneros Berättarlada, Sunne den 13 augusti 2016

Efter några regniga dagar klarnar himlen upp och lyser klart över Rottneros Berättarlada, där 111 av Selma Lagerlöf-sällskapets medlemmar har samlats för årsmöte. Mötet inleds med att ordförande Eva Eriksson hälsar alla välkomna för att sedan läsa högt ur Lagerlöfs Jerusalem, vars nyutgåva från Mårbacka förlag är årets medlemsbok.

Gunnel Becker talar sedan varmt till minne av sällskapets tidigare ordförande, Karin Söder, som gick bort i slutet av 2015. Söder var ordförande i sällskapet mellan åren 1999 och 2006 och agerade Lagerlöf-ambassadör i många olika sammanhang. Söder instiftade också Karin Söderstipendiet – ett stipendium på 10.000 kronor som delas ut varje årsmöte mellan 2010 och 2019 till "den eller dem som ökat förståelsen särskilt bland barn och unga för hur aktuell och levande Selma Lagerlöfs författarskap är i dagens samhälle". Programpunkten avslutas med en tyst minut.

De formella årsmötesförhandlingarna inleds sedan med att årsmötesdeltagarna godkänner föredragningslistan, och att Susanne Nyman och Gunnel Becker väljs till mötesordförande respektive -sekreterare.

Den som vill läsa mer om årsmötesförhandlingarna finner protokollet här.

Efter årsmötesförhandlingarna följer ett spännande program där Lena Gynnemo, intendent på Mårbacka, först håller ett faktaspäckat föredrag om Lagerlöfs Jerusalem och dess historiska sammanhang. Gynnemo berättar med mycket inlevelse om Lagerlöfs idoga arbete med boken, som bland annat inbegrep en resa till Jerusalem, och de faktiska händelser som hon använde som språngbräda för sin berättelse.

Därefter berättar Greger Nilsson om Lagerlöf-gruppen i Landskrona och deras verksamhet i den stad som hade mycket stor inverkan på den unga Lagerlöf. Eva Eriksson talar sedan om de Lagerlöf-evenemang som sker på internationell nivå, i form av symposier runt om i världen. Två stora symposier har ägt rum i Tokyo och Moskva, och det väntar två i Berlin och Karlstad. Det är mycket glädjande att så mycket bra Lagerlöf-arbete sker på det lokala, lika väl som på det globala, planet.

Den första delen av årsmötet, innan en kort paus med godis och cider, avslutas med att Björn Söderbäck, på sitt oefterhärmliga vis, återberättar Lagerlöfs ”Frid på jorden”.

Efter pausen delas årets Karin Söderstipendium ut. Det överlämnas av Kerstin Larsson och går till läraren Cecilia Warnholtz och de andra lärare och hundratalet elever vid Skälltorpsskolan i Backa som har arbetat med att, läser vi i motiveringen, ”läsa och gå i dialog med Selma Lagerlöfs texter. Bland annat med inspiration från Litteraturbankens skola har de skrivit texter, tecknat, filmat och skapat skulpturer där de tolkar Lagerlöfs texter idag. De har även ställt ut sina verk på bibliotek. Skolans arbete med Selma Lagerlöfs verk har pågått under flera år och kan tjäna som förebild för andra som vill läsa klassiker i skolan.” Efter att ha tagit emot priset berättar Warnholtz, och tre andra lärare från Skälltorpsskolan, om sitt och elevernas arbete med Lagerlöf. De läser också upp exempel på texter som eleverna själva skrivit inom ramarna för projektet.

Eva Eriksson avslutar nu årsmötet, men som har blivit traditionsenligt stannar många kvar för att äta lunch i Berättarladans restaurang och gästa Västanå teater, vilka i år sätter upp Lagerlöfs Löwensköldska ringen . Innan föreställningens inledande ger dessutom teaterchef Leif Stinnerbom en intressant och uppskattad introduktion till årets uppsättning.
Sällskapet finns nu på Facebook

Selma Lagerlöf-sällskapet finns nu på Facebook! Gå gärna in, tryck på gilla-knappen och skriv en kommentar.

Skicka in din e-postadress

Sällskapet vill gärna ha medlemmarnas e-postadresser. Det skulle underlätta mycket att vid behov snabbt kunna komma i kontakt med våra medlemmar vid t.ex. vid eventuell ändring av programpunkt eller information om ny aktivitet. Att kunna kommunicera via e-post innebär också en besparing genom att sällskapet inte får några portokostnader. Gör så här: Gå in på hemsidan under ’Kontakta oss’ och fyll i uppgifterna. Under meddelande skriver du din e-postadress samt ditt namn. Skicka meddelandet. Tack på förhand för din medverkan.

Mårbacka

För att läsa om vad som händer på Mårbacka, klicka här!

Prenumerera på Parnass!

Tidskriften Parnass, De Litterära Sällskapens egen tidskrift, har en kärv ekonomisk situation. Fler prenumeranter behövs till denna högintressanta tidskrift.

Gå in påwww.dels.nu, så finner du en länk till Parnass med information angående prenumeration!

Karin Söderstipendium

Karin Söderpriset delas ut till personer som på ett ovanligt förtjänstfullt sätt bidragit till att väckaintresse för och öka kunskapen om Selma Lagerlöf och hennes verk hos barn och unga.

2017 tilldelades stipendiet journalisten och författaren Arne Norlin, för hans bearbetning av Selma Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, utgiven på förlaget Lind & Co. Norlins bearbetning kan, förutom att introducera Lagerlöf för nya läsare, tjäna som förebild för andras arbete med att bearbeta klassisk litteratur för barn och unga.

2016 tilldelades stipendiet Skälltorpsskolan i Backa, Göteborg, för lärarnas och elevernas arbete med Lagerlöfs texter. Deras sätt att gå i dialog med texterna kan tjäna som förebild för andra som vill läsa klassiker i skolan.

2015 års pris går till Ann Boglind och Anna Nordlund, för sitt arbete med Litteraturbankens skola, som ger både lärare och elever idéer och inspiration till att närma sig Selma Lagerlöfs författarskap.

2014 tilldelades priset Tuula Dajén, kulturchef i Sunne, för hennes mångåriga och engagerade arbete med berättartävlingen Selmas skrönor. Hon har tillsammans med sina medarbetare lyckats få barn och unga att bli intresserade av Selma Lagerlöf genom att berätta historier, just på det sätt som skedde när Selma själv växte upp på Mårbacka.

2013 års pris tilldelades museipedagog Annacari Jadling Ohlsson i Falun för hennes outtröttliga arbete att sprida kunskap om Selma Lagerlöfs liv och gärningar.

2012 var pristagaren Björn Söderbäck, skådespelare Västanå teater, för många års fina dramatiseringar av delar av Selma Lagerlöfs verk.

2011 gick priset till Gunilla Molloy för hennes läromedel kring Selma Lagerlöfs verk.

2010 fick Evamari Tapper, skådepelare i Värmland priset för sina fina dramatiseringar av delar av Selma Lagerlöfs verk för barn och ungdom.

Senast uppdaterad 2017-06-20