In English In French Auf Deutsch
leftcorner

AKTUELLT

Lagerlöf 2018

Konferensen ”Selma Lagerlöf 2018” äger rum 18-20 juni 2018 och arrangeras av den Kulturvetenskapliga forskargruppen vid Karlstads universitet i samarbete med Selma Lagerlöf-sällskapet, Mårbacka minnesgård och Västanå teater.

Mer information går att finna på Karlstads universitets hemsida.

Gåvoblad

Till den som önskar att, som gratulations- eller minnesgåva, stödja Selma Lagerlöf-sällskapets arbete har vi nu tagit fram digitala gåvoblad. Dessa kan man få genom att kontakta oss.

Gösta Berlings saga på Göteborgs stadsteater

Stadsteatern i Göteborg sätter upp Gösta Berlings saga med premiär den 15 december. Anna von Hausswolff står för den nyskrivna musiken.
Erbjudande! 

Som medlem i Selma Lagerlöf-sällskapet kan du köpa biljetter till Gösta Berlings saga på Göteborgs Stadsteaters Stora Scen till rabatt. Rabatten gäller utvalda föreställningar i december; 16, 20, 29, 30 och 31. Ditt pris är 260 kr/biljett. Ordinarie pris för vuxen är 330 kr/biljett. Du får även ett program utan extra kostnad, värde 30 kr, hämtas ut i biljettkassan vid teaterbesöket.

HÄR kan du köpa dina rabatterade biljetter till Gösta Berlings saga!

Varmt välkommen! Göteborgs Stadsteater
Selma Lagerlöf-utställning i Landskrona

19 november 2017–2 april 2018 visas en utställning om Selma Lagerlöf och Sophie Elkans resor på Landskrona museum. I utställningen ”visas fotografier från Selma Lagerlöf och Sophie Elkans resealbum tillsammans med vykort och köpta fotografier från resorna. Utställningen produceras av Landskrona museum, fotografierna liksom vykorten kommer från Mårbackas arkiv. Texterna baseras på Lena Carlssons bok samt utdrag ur brev och vykort”.


Alma M. Karlin-utställning i Ljubljana

I Sloveniens huvudstad Ljubljana pågår just nu en utställning om den slovenska globetrottern och författaren Alma M. Karlin (1889-1950). En nära väninna till henne, Thea Schreiber, kontaktade år 1931 Selma Lagerlöf och berättade om Alma M. Karlin, hennes resor och författarskap. Selma Lagerlöf skrev den 20 januari 1932 ett svar till Thea Schreiber, där hon uttrycker sitt intresse för att läsa »en eller två« av Alma M. Karlins böcker, som var författade på tyska.

Brevet från Selma Lagerlöf finns i en monter på utställningen i Ljubljana, se foto.

Det finns uppgifter om att Selma Lagerlöf, efter att ha läst Alma M. Karlins böcker, ska ha föreslagit henne för Nobelpriset i litteratur. Selma Lagerlöf ska också ha försökt få hennes böcker översatta till svenska. Hittills har det emellertid varit svårt att hitta dokument som styrker detta.

Alma M. Karlin, som kom från staden Celje i Slovenien, hade ett stort intresse för andliga frågor, med tonvikt på teosofi och antroposofi. Hon studerade olika ursprungsbefolkningars traditioner och riter, bland annat på öarna i Stilla havet. Med nöd och näppe undgick hon att bli uppäten av kannibaler på Nya Guinea.

Hon tecknade och målade och dokumenterade under sina resor bland annat blommor och växter genom sina målningar. Dessa bilder plus många foton och föremål från exotiska platser runt om i världen finns med på utställningen, som pågår till den 14 januari 2018.


Text:

ANN-SOFIE ÖMAN

frilansjournalist


Foto: Ann-Sofie Öman (Tryck här för att se en större bild)Foto: Ann-Sofie Öman (Tryck här för att se en större bild)Foto: Ann-Sofie Öman (Tryck här för att se en större bild)


Gravsten över Lagerlöfs syster Anna

På Torrskog kyrkogård i Dalsland reste Selma Lagerlöf en sten över sin två år äldre syster Anna och hennes familj.

Stenen, symboliskt utformad som ett avhugget träd, berättar den tragiska historien om Annas liv.

Hon gifte sig tidigt och fick en dotter men båda dog nästan samtidigt då Anna bara var 23 år gammal.

Bilden är tagen av Anne-Marie Smidfelt som hjälpt Lisbeth Stenberg med dessa uppgifter inför en text som ska publicera i Svensk kvinnobiografiskt lexikon nästa år.Årsmötet i Rottneros Berättarlada, Sunne den 12 augusti 2017

Det hänger gråa moln över Rottneros Berättarlada där ett hundratal av Selma Lagerlöf-sällskapets medlemmar har samlats för årsmöte, men humöret är desto muntrare. Mötet inleds med att ordförande Eva Eriksson först hälsar alla välkomna för att sedan läsa kapitlet ”Frieriet” ur Lagerlöfs Charlotte Löwensköld – det verk som senare kommer att avsluta dagen genom Västanå teaters uppsättning.

De formella årsmötesförhandlingarna inleds med att deltagarna godkänner föredragningslistan, och att Susanne Nyman och Gunnel Becker väljs till mötesordförande respektive -sekreterare. (Den som vill läsa mer om årsmötesförhandlingarna finner hela protokollet här.)

Efter årsmötesförhandlingarna blir det avtackning av Gunnel Becker, som lämnar styrelsen efter 15 år som sekreterare och sällskapets representant i många olika sammanhang. Becker, med sitt varma sätt och sina gedigna kunskaper, har varit en ovärderlig del av sällskapets arbete och ser nu fram mot att fortsätta som ”vanlig” medlem!

Därefter följer ett spännande program där Lena Carlsson först presenterar sitt och Anneli Oxenstiernas arbete med Lagerlöfs och Sophie Elkans resefotografier, vilket har resulterat i årets mycket uppskattade medlemsbok Frihetslif! : Selma Lagerlöf och Sophie Elkan » två ensamma fruntimmer « på resa med kamera och som senare kommer att följas upp med en utställning på Landskrona museum. Becker återvänder sedan till scenen för en intressant reflektion kring två läsupplevelser, Lagerlöfs Charlotte Löwensköld och Margaret Mitchell Borta med vinden, med särskilt fokus på likheterna och skillnaderna mellan de två kvinnliga huvudpersonerna. Slutligen avslutar Björn Söderbäck den första delen av årsmötet genom att ensam framföra Lagerlöfs novell ”Monarkmötet” inför en hänförd publik.

Efter pausen delas årets Karin Söderstipendium ut. Det överlämnas av Kerstin Larsson och går till journalisten och författaren Arne Norlin, för hans bearbetning av Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Norlin har, läser vi i motiveringen, ”gjort ett av Lagerlöfs mest älskade verk mer lättillgängligt för nutida läsare, inte minst de yngre, genom att modernisera språket, omsorgsfullt korta ner textmängden och fokusera på dess djurberättelser och Nils Holgerssons personliga utveckling. Norlins bearbetning kan, förutom att introducera Lagerlöf för nya läsare, tjäna som förebild för andras arbete med att bearbeta klassisk litteratur för barn och unga”. Efter att ha tagit emot stipendiet berättar Norlin om sin relation till Lagerlöfs verk och sitt arbete med bearbetningen.

Eva Eriksson avslutar nu årsmötet, men som har blivit traditionsenligt stannar många kvar för att äta lunch i Berättarladans restaurang och gästa Västanå teater, vilka i år sätter upp Lagerlöfs Charlotte Löwensköld. Innan föreställningens inledande kan sällskapets medlemmar lyssna till ett samtal kring Lagerlöfs verk med forskare från Karlstads universitet och teaterchef Leif Stinnerbom, som sedan ger sällskapet en intressant och uppskattad introduktion till årets uppsättning.

Karin Söderstipendiet till Arne Norlin

Karin Söderstipendiet 2017 tilldelas journalisten och författaren Arne Norlin, för hans bearbetning av Selma Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige.

Selma Lagerlöf-sällskapet delar varje år ut ett stipendium på 10 000 kronor, instiftat av den tidigare ordföranden Karin Söder. Stipendiet delas ut till den som på något sätt har bidragit till att sprida kunskap om, och väcka engagemang för, Selma Lagerlöf och hennes verk bland barn och unga.

Årets pristagare är journalisten och författaren Arne Norlin som genom sin bearbetning avNils Holgerssons underbara resa genom Sverige, utgiven på förlaget Lind & Co, har gjort ett avLagerlöfs mest älskade verk mer lättillgängligt för nutida läsare, inte minst de yngre. Berättelsen om Nils Holgersson har omsorgsfullt kortats ner och språket moderniserats. I centrum för bearbetningen står djurberättelserna och Nils Holgerssons personliga utveckling ”från lat och elak till klok och modig”, som Norlin skriver i sitt efterord. ”Under sin spännande resa lär sig pysslingen nämligen att samarbeta, ta hänsyn, hjälpa till och bry sig”. Norlins bearbetning kan, förutom att introducera Lagerlöf för nya läsare, tjäna som förebild för andras arbete med att bearbeta klassisk litteratur för barn och unga.

Priset kommer att delas ut vid Selma Lagerlöf-sällskapets årsmöte i Berättarladan på Rottneros, lördagen den 12 augusti.
 
Sällskapet finns nu på Facebook

Selma Lagerlöf-sällskapet finns nu på Facebook! Gå gärna in, tryck på gilla-knappen och skriv en kommentar.

Skicka in din e-postadress

Sällskapet vill gärna ha medlemmarnas e-postadresser. Det skulle underlätta mycket att vid behov snabbt kunna komma i kontakt med våra medlemmar vid t.ex. vid eventuell ändring av programpunkt eller information om ny aktivitet. Att kunna kommunicera via e-post innebär också en besparing genom att sällskapet inte får några portokostnader. Gör så här: Gå in på hemsidan under ’Kontakta oss’ och fyll i uppgifterna. Under meddelande skriver du din e-postadress samt ditt namn. Skicka meddelandet. Tack på förhand för din medverkan.

Mårbacka

För att läsa om vad som händer på Mårbacka, klicka här!

Prenumerera på Parnass!

Tidskriften Parnass, De Litterära Sällskapens egen tidskrift, har en kärv ekonomisk situation. Fler prenumeranter behövs till denna högintressanta tidskrift.

Gå in påwww.dels.nu, så finner du en länk till Parnass med information angående prenumeration!

Karin Söderstipendium

Karin Söderpriset delas ut till personer som på ett ovanligt förtjänstfullt sätt bidragit till att väckaintresse för och öka kunskapen om Selma Lagerlöf och hennes verk hos barn och unga.

2017 tilldelades stipendiet journalisten och författaren Arne Norlin, för hans bearbetning av Selma Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, utgiven på förlaget Lind & Co. Norlins bearbetning kan, förutom att introducera Lagerlöf för nya läsare, tjäna som förebild för andras arbete med att bearbeta klassisk litteratur för barn och unga.

2016 tilldelades stipendiet Skälltorpsskolan i Backa, Göteborg, för lärarnas och elevernas arbete med Lagerlöfs texter. Deras sätt att gå i dialog med texterna kan tjäna som förebild för andra som vill läsa klassiker i skolan.

2015 års pris går till Ann Boglind och Anna Nordlund, för sitt arbete med Litteraturbankens skola, som ger både lärare och elever idéer och inspiration till att närma sig Selma Lagerlöfs författarskap.

2014 tilldelades priset Tuula Dajén, kulturchef i Sunne, för hennes mångåriga och engagerade arbete med berättartävlingen Selmas skrönor. Hon har tillsammans med sina medarbetare lyckats få barn och unga att bli intresserade av Selma Lagerlöf genom att berätta historier, just på det sätt som skedde när Selma själv växte upp på Mårbacka.

2013 års pris tilldelades museipedagog Annacari Jadling Ohlsson i Falun för hennes outtröttliga arbete att sprida kunskap om Selma Lagerlöfs liv och gärningar.

2012 var pristagaren Björn Söderbäck, skådespelare Västanå teater, för många års fina dramatiseringar av delar av Selma Lagerlöfs verk.

2011 gick priset till Gunilla Molloy för hennes läromedel kring Selma Lagerlöfs verk.

2010 fick Evamari Tapper, skådepelare i Värmland priset för sina fina dramatiseringar av delar av Selma Lagerlöfs verk för barn och ungdom.

Senast uppdaterad 2017-11-25