In English In French Auf Deutsch
leftcorner

AKTUELLT

Ny stor biografi om Selma Lagerlöf

Första augusti kommer en ny stor biografi om Selma Lagerlöf av Anna Nordlund i samarbete med fotografen Bengt Wanselius, som tidigare gjort Strindbergs världar med Björn Meidal.

Selma Lagerlöf – Sveriges modernaste kvinna har närmare 250 bilder. Det är den mest bildrika biografi som har getts ut om Selma Lagerlöf och spänner över hela hennes liv. Det är dessutom den första svenska biografin om Selma Lagerlöf med notförteckning.

Selma Lagerlöf-sällskapets medlemmar kan beställa Selma Lagerlöf – Sveriges modernaste kvinna till specialpriset 279 kr.

Erbjudandet gäller t. o .m. den 5/9 via denna länk.

Under Kulturveckan i Sunne finns Anna Nordlund på Mårbacka den 8-9 augusti och presenterar vid en programpunkt sin bok i ett samtal med syskonbarnbarnen Elisabeth Lagerlöf och Monica Hilding, som båda hjälpt till med bildmaterial. Se vidare här.

Anna Nordlund är även med på sällskapets årsmöte den 11 augusti.Selma Lagerlöf 2018

Den 18 till 20 juni hölls den andra internationella Lagerlöf-konferensen vid Karlstad universitet i samarbete med universitetets kulturvetenskapliga forskargrupp, Selma Lagerlöf-sällskapet, Mårbackastiftelsen och Västanå teater. För arrangemanget svarade Sofia Wijkmark och Kristian Petrov från universitetet och Lisbeth Stenberg från Selma Lagerlöf-sällskapet.

Konferensen hade 51 deltagare och medverkande var 22 forskare som deltog med papers. För det internationella inslaget stod tre ryska forskare och en översättare, två tyska forskare och två översättare. Från Norge kom fyra personer och från vardera England, Japan och USA deltog en person. Från Kungliga biblioteket deltog två personer.

Programmet för konferensen finner ni här.

Sammanfattningar av alla presentationer som hölls under konferensen finner ni här.


Smultronställen

Litteraturbanken har sammanställt en sommarantologi som heter Smultronställen. I den ingår två texter av Lagerlöf: ”En sommardröm” och ”Den sjuttonde augusti”. Du hittar antologin här

Karin Söderstipendiet till Unga Västanå

Karin Söderstipendiet 2018 tilldelas Unga Västanå, Västanå Teaters barn- och ungdomsverksamhet.

Selma Lagerlöf-sällskapet delar varje år ut ett stipendium på 10 000 kronor, instiftat av den tidigare ordföranden Karin Söder. Stipendiet delas ut till den som på något sätt har bidragit till att sprida kunskap om, och väcka engagemang för, Selma Lagerlöf och hennes verk bland barn och unga.

Årets pristagare är Unga Västanå, Västanå Teaters barn- och ungdomsverksamhet. Detta för teaterns arbete med kurser och föreställningar för barn och ungdomar med fokus på berättande, folklig dans och musik i Selma Lagerlöfs anda. Genom sin verksamhet i Sunne och samarbeten med andra kommuner i Värmland, inte minst i skolsammanhang, levandegör och aktualiserar Unga Västanå den värmländska berättandetraditionen för en yngre publik. Därigenom håller de traditionen levande, och skapar en grogrund för framtida berättelser.

Stipendiet kommer att delas ut vid Selma Lagerlöf-sällskapets årsmöte i Berättarladan på Rottneros, lördagen den 11 augusti.


Pressmeddelande

Vivi Edström

Lagerlöfforskaren Vivi Edström har gått bort i en ålder av 95 år. Edström skrev bland annat ”Selma Lagerlöfs litterära profil” (1986) och ”Selma Lagerlöf - livets vågspel” (2002) och var sällskapets ordförande mellan åren 1979-1991.

Minnen av Selma Lagerlöf

Projektet Minnen av Selma Lagerlöf, som leds av Jenny Bergenmar (Göteborgs universitet) och Maria Karlsson (Uppsala universitet), efterlyser Lagerlöfs brev till allmänheten. Syftet med projektet är att skapa en digital utställning där alla kan ta del av Lagerlöfs svar till dem som skrev till henne.

På projektets webbsida kan man skicka in bilder av brev från Selma Lagerlöf. På projektets facebook-sida efterlyses också andra minnen av Selma, såsom vykort, foton, teckningar, souvenirer och berättelser.

Ge bort ett medlemsskap

Vi har nu tagit fram ytterligare ett gåvoblad för den som önskar att ge bort ett medlemskap i gåva! Detta kan man, liksom våra andra gåvoblad, få genom att kontakta oss.

Rättelse av 2018 års ordförandebrev

Det har smugit sig in ett fel i det IBAN-nummer som står i årets medlemsbrev. Det nummer som gäller är det som står här på hemsidan: SE9780000833600130583198

Gåvoblad

Till den som önskar att, som gratulations- eller minnesgåva, stödja Selma Lagerlöf-sällskapets arbete har vi nu tagit fram digitala gåvoblad. Dessa kan man få genom att kontakta oss.Gravsten över Lagerlöfs syster Anna

På Torrskog kyrkogård i Dalsland reste Selma Lagerlöf en sten över sin två år äldre syster Anna och hennes familj.

Stenen, symboliskt utformad som ett avhugget träd, berättar den tragiska historien om Annas liv.

Hon gifte sig tidigt och fick en dotter men båda dog nästan samtidigt då Anna bara var 23 år gammal.

Bilden är tagen av Anne-Marie Smidfelt som hjälpt Lisbeth Stenberg med dessa uppgifter inför en text som ska publicera i Svensk kvinnobiografiskt lexikon nästa år.Årsmötet i Rottneros Berättarlada, Sunne den 12 augusti 2017

Det hänger gråa moln över Rottneros Berättarlada där ett hundratal av Selma Lagerlöf-sällskapets medlemmar har samlats för årsmöte, men humöret är desto muntrare. Mötet inleds med att ordförande Eva Eriksson först hälsar alla välkomna för att sedan läsa kapitlet ”Frieriet” ur Lagerlöfs Charlotte Löwensköld – det verk som senare kommer att avsluta dagen genom Västanå teaters uppsättning.

De formella årsmötesförhandlingarna inleds med att deltagarna godkänner föredragningslistan, och att Susanne Nyman och Gunnel Becker väljs till mötesordförande respektive -sekreterare. (Den som vill läsa mer om årsmötesförhandlingarna finner hela protokollet här.)

Efter årsmötesförhandlingarna blir det avtackning av Gunnel Becker, som lämnar styrelsen efter 15 år som sekreterare och sällskapets representant i många olika sammanhang. Becker, med sitt varma sätt och sina gedigna kunskaper, har varit en ovärderlig del av sällskapets arbete och ser nu fram mot att fortsätta som ”vanlig” medlem!

Därefter följer ett spännande program där Lena Carlsson först presenterar sitt och Anneli Oxenstiernas arbete med Lagerlöfs och Sophie Elkans resefotografier, vilket har resulterat i årets mycket uppskattade medlemsbok Frihetslif! : Selma Lagerlöf och Sophie Elkan » två ensamma fruntimmer « på resa med kamera och som senare kommer att följas upp med en utställning på Landskrona museum. Becker återvänder sedan till scenen för en intressant reflektion kring två läsupplevelser, Lagerlöfs Charlotte Löwensköld och Margaret Mitchell Borta med vinden, med särskilt fokus på likheterna och skillnaderna mellan de två kvinnliga huvudpersonerna. Slutligen avslutar Björn Söderbäck den första delen av årsmötet genom att ensam framföra Lagerlöfs novell ”Monarkmötet” inför en hänförd publik.

Efter pausen delas årets Karin Söderstipendium ut. Det överlämnas av Kerstin Larsson och går till journalisten och författaren Arne Norlin, för hans bearbetning av Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Norlin har, läser vi i motiveringen, ”gjort ett av Lagerlöfs mest älskade verk mer lättillgängligt för nutida läsare, inte minst de yngre, genom att modernisera språket, omsorgsfullt korta ner textmängden och fokusera på dess djurberättelser och Nils Holgerssons personliga utveckling. Norlins bearbetning kan, förutom att introducera Lagerlöf för nya läsare, tjäna som förebild för andras arbete med att bearbeta klassisk litteratur för barn och unga”. Efter att ha tagit emot stipendiet berättar Norlin om sin relation till Lagerlöfs verk och sitt arbete med bearbetningen.

Eva Eriksson avslutar nu årsmötet, men som har blivit traditionsenligt stannar många kvar för att äta lunch i Berättarladans restaurang och gästa Västanå teater, vilka i år sätter upp Lagerlöfs Charlotte Löwensköld. Innan föreställningens inledande kan sällskapets medlemmar lyssna till ett samtal kring Lagerlöfs verk med forskare från Karlstads universitet och teaterchef Leif Stinnerbom, som sedan ger sällskapet en intressant och uppskattad introduktion till årets uppsättning.

Sällskapet finns nu på Facebook

Selma Lagerlöf-sällskapet finns nu på Facebook! Gå gärna in, tryck på gilla-knappen och skriv en kommentar.

Skicka in din e-postadress

Sällskapet vill gärna ha medlemmarnas e-postadresser. Det skulle underlätta mycket att vid behov snabbt kunna komma i kontakt med våra medlemmar vid t.ex. vid eventuell ändring av programpunkt eller information om ny aktivitet. Att kunna kommunicera via e-post innebär också en besparing genom att sällskapet inte får några portokostnader. Gör så här: Gå in på hemsidan under ’Kontakta oss’ och fyll i uppgifterna. Under meddelande skriver du din e-postadress samt ditt namn. Skicka meddelandet. Tack på förhand för din medverkan.

Mårbacka

För att läsa om vad som händer på Mårbacka, klicka här!

Prenumerera på Parnass!

Tidskriften Parnass, De Litterära Sällskapens egen tidskrift, har en kärv ekonomisk situation. Fler prenumeranter behövs till denna högintressanta tidskrift.

Gå in påwww.dels.nu, så finner du en länk till Parnass med information angående prenumeration!

Karin Söderstipendium

Karin Söderpriset delas ut till personer som på ett ovanligt förtjänstfullt sätt bidragit till att väckaintresse för och öka kunskapen om Selma Lagerlöf och hennes verk hos barn och unga.

2017 tilldelades stipendiet journalisten och författaren Arne Norlin, för hans bearbetning av Selma Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, utgiven på förlaget Lind & Co. Norlins bearbetning kan, förutom att introducera Lagerlöf för nya läsare, tjäna som förebild för andras arbete med att bearbeta klassisk litteratur för barn och unga.

2016 tilldelades stipendiet Skälltorpsskolan i Backa, Göteborg, för lärarnas och elevernas arbete med Lagerlöfs texter. Deras sätt att gå i dialog med texterna kan tjäna som förebild för andra som vill läsa klassiker i skolan.

2015 års pris går till Ann Boglind och Anna Nordlund, för sitt arbete med Litteraturbankens skola, som ger både lärare och elever idéer och inspiration till att närma sig Selma Lagerlöfs författarskap.

2014 tilldelades priset Tuula Dajén, kulturchef i Sunne, för hennes mångåriga och engagerade arbete med berättartävlingen Selmas skrönor. Hon har tillsammans med sina medarbetare lyckats få barn och unga att bli intresserade av Selma Lagerlöf genom att berätta historier, just på det sätt som skedde när Selma själv växte upp på Mårbacka.

2013 års pris tilldelades museipedagog Annacari Jadling Ohlsson i Falun för hennes outtröttliga arbete att sprida kunskap om Selma Lagerlöfs liv och gärningar.

2012 var pristagaren Björn Söderbäck, skådespelare Västanå teater, för många års fina dramatiseringar av delar av Selma Lagerlöfs verk.

2011 gick priset till Gunilla Molloy för hennes läromedel kring Selma Lagerlöfs verk.

2010 fick Evamari Tapper, skådepelare i Värmland priset för sina fina dramatiseringar av delar av Selma Lagerlöfs verk för barn och ungdom.

Senast uppdaterad 2018-07-12